Loading...
Homepage2020-05-25T10:51:23+00:00

Make yourself at home.

Get some tea and honey and read my latest post just for you!

Stock Portfolio

By |May 6th, 2020|

Hi semua, setelah lama tak update pasal saham, aku rasa perlu untuk aku letak portfolio aku dekat blog ini supaya kita boleh belajar sama-sama. Kali ni aku akan sangat transparent supaya korang yang follow blog ni boleh tahu semua pasal perjalanan saham aku ni. So aku buat keputusan untuk hasilkan satu page yang menunjukkan portfolio aku dri semasa ke semasa. Di samping itu, aku akan letak perubahan [...]

Risk Management: 2% and 6% Rule!

By |December 5th, 2019|

Hi semua, hari ni saya nak kongsi sikit tentang pengurusan risiko atau lebih dikenali sebagai risk management. Sebelum ni saya pernah kongsi tentang The CPR model oleh Van K. Tharp untuk mengetahui berapa banyak unit kita patut beli untuk jaga equity bagi setiap trade. Kali ini saya akan kongsikan Risk Management rule yang ditulis oleh Dr. Alexander Elder di dalam buku beliau Trading for a living! The 2% and [...]

Super Trader oleh Van K. Tharp

By |December 1st, 2019|

Hi semua, hari ni saya nak kongsi sikit tentang apa yang saya baca tentang rahsia untuk menjadi trader yang berjaya. Saya baru je lepas habis membaca buku “Super Trader” yang ditulis oleh Van K. Tharp dan terus rasa semangat nak kongsi sebab perkara ini telah membuka minda saya sikit tentang trading ni. Kalau sebelum ini, saya sentiasa ingat bahawa bila trading ni, kita akan berjaya bila kita dapat pilih saham [...]